Poligami Dalam Islam

Go down

Poligami Dalam Islam

Post by Akhi Mustaqeem on Wed Jul 09, 2014 7:07 am


Islam mengharuskan seorang lelaki berkahwin lebih daripada seorang untuk menambahkan zuriat dan mengelakkan daripadanya berlaku perbuatan maksiat . Had untuk seorang suami menambahkan bilangan isteri hanya empat orang saja.

firman ALLAH S.W.T :

"Dan jika kamu takut tidak berlaku adil terhadap perempuan-perempuan yatim (apabila kamu berkhwin dengan mereka), maka berkahwinlah (dengan) sesiapa yang kamu berkenan dari permpuan-perempuan (yang  lain) dua, tiga atau empat,"

                                                                                                                             (An-Nisa' : 3)Kebenaran berpoligami bukanlah satu peluang yang baik kepada kaum lelaki tetapi merupakan satu tanggungjawab yang besar sekiranya diamalkan.

Seseorang yang hendak berpoligami hendaklah mengikut peraturan-peraturan yang telah ditetapkan oleh syarak supaya perkara-perkara yang tidak diingini tidak berlaku.

Poligami yang diamalkan dengan baik dan mengikut syariat Allah akan mendapat berkat dan bahagia di dunia dan di akhirat.  >Sad Poligami yang mengikut hawa nafsu akan dilaknat dan dimurkai oleh Allah.

Walaupun terdapat hikmah akan poligami namun penyalahgunaan sesetengah orang jahil terhdap hak-hak berpoligami tidak menafikan hikmat Islam mengharuskan poligami. Islam juga tidak bertangungjawab terhdap tindakan buruk serta kebodohan golongan tersebut

Islam tidak mengharuskan poligami unutk dijadikan senjata yang boleh melukakan, mengainaya atau memberiakn layan yang buruk kepada isteri. Sebaliknya islam mensyariatkan berpoligami adalah utnuk menyahut keperluan, melindungi mesyarakat dan menjada individu serta menghapuskan perkara yang jelek dan maksiat


apa sekali pun perkara yang hendak dilakukan adalah bergantung kepada NIAT individu itu sendiri. :-*

wallahualam.

rujukan:Kitab Fikah Mazhab Syafie [4] (Undang2 kekeluargaan)
avatar
Akhi Mustaqeem
Admin
Admin

Tolibul Ilm
Gender : Male
Join date : 11/03/2014
Location : Singapore
Posts : 76
Reputation : 0
Fan Club : Group Ahlul Sunnah

View user profile http://teamtazkirahplus.blogspot.sg/

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum