Kisah di warung Muskotbor

View previous topic View next topic Go down

Kisah di warung Muskotbor

Post by Akhi Mustaqeem on Mon Apr 28, 2014 9:02 am



Pendahuluan: Kisah ini direka sebagai lawak jenaka. Tidak ada berkaitan dengan realiti atau pun dengan sesiapa pun. Watak dalam kisah ini hanya khayalan sahaja. 


Introduksi 
"WARUNG MUSKOTBUR 24/7" adalah warung yang paling terkenal dalam Malaysia. Terkenal dengan lauk dan makanan yang dihidangkan . Warung ini juga dianugerah award "BEST 5 STAR FOOD" di seluruh asia. Makanan yang dihidangkan yang menjadi punca kelaparan manusia apabila disebut namanya adalah "Biskut masak lemak", "Biskut cicah tomyam, "Sambal Tumis Biskut", "Biskut nasi goreng" dan banyak lagi yang tidak dapat disebut. Sebab jika disebut semua, maka tidak akan habis cite ni. Warung ini telah dikunjungi oleh ramai customer yang terkenal, seperti
"Justin Bibir", "President Pulau Tanah Mati", "Shoemaker iatu juara F1 lumba motor sikal".  Warung ini telah lama ditubuhkan sejak 1700-an lagi. Dan warung ini telah diturun selama beberapa generasi. Kini owner nya dalah Encik Mus . 

--------------------------------------------------


(Chapter 1)


Pencerita: Sepert hari biasa di warung Muskotbor ketika waktu Lunch Time. Fuh, memang ramai. Maklumlah, waktu pekerja sedang lapar dan budak sekolah baru balik sekolah. Ada juga mat rempit yang rajin lepak di warung tu siap bawak gitar dan trumpet. Ada juga yang sudah "Oldtimer" sibuk berborak sambil minum kopi. 


Mat Ammar: (Nyanyi lagu jiwang) "Diaaaa Isabella! Lambang cintaaa yang laraaa .." 


Pencerita: Mat Ammar dan rakan rakan nya memang suka lepak di warung ini.  Mat Ammar dengan rambutnya mcm Aleycat. Sambil bawak gitarnya, nanti mereka akan nyanyi lagu jiwang. Maklumlah baru clash. 


Mat Iki: Eh mung nk nak tahu tak? Gua rasa la bro.. mung ni mirip mcm amy search. Kalau tk caye, kau ce try botak rambut .. mesti mantop punya. rock sama lu  afro 


Pencerita: Sambil mereka berborak, datang seorang ustaz berjubah putih siap dengan serban yamani. Dengan celak di mata dan kain ridha' di bahu kanan nya. Tu lah Imam Muda Amirul Ikmal. Borak mat rockers tadi menarik perhatian ustaz tu. Lalu dia pun menghampiri mereka. 


IM Amirul: Assalamualaikum wahai saudara ku yang dikashihi ana. Di sini ana hendak memberikan sedikit tazkirah daripada ana yang tk seberapa ini. Kalian ini duduk sini sambil lepak di sini tanpa buat apa. Bukan ke lebih baik ..*Sampuk*


Mat Ammar: Wei sapa pulok ustaz ni?? Berat nanang mung ni. Gua ke sini nak jamming okay. Bro tak suka tkpe. Bro muka mcm mawi lah, kalau bro nak sign kami .. kami on je  scratch 


IM Amirul: Astaghfirullah. Kenapa saudara kata begitu.. tahu tak jika kamu berqasidah tu lagi baik dari jiwang ni? 


Pencerita: Sebelum sempat IM Amir hendak habis hujjah dia. Tibe tibe ada satu budak kecil hingusan masuk sambil bawak kertas dan pen. Siap dengan hello kitty tergantung di leher. Lalu dia terus menghampiri Mat Ammar


Budak kecil yang bernama Fyra: Hi Ammar!! Kami .. er kami minat tau dekat ammar!! Kami selalu tengok Ammar di youtube. err Ammar.. err Ada tk orang bilang yang ammar ni sebiji macam Zac Efron hehe. Boleh kami minta autograph??


Mat Ammar: *terus diri* Ohh boleh aje ..  Cool  adik nak berapa autograph? Nak dekat kertas boleh, nak dekat hello kitty tu boleh, nak dekat atap rumah adik pun boleh. No problem for my fan. 


Pencerita: Ammar pun amik pen dan sign di kertas tu. mcm budak kecil conteng gunakan tangan kiri. ha mcm tu la signature dia. 


Fyra: hehe makasih ya! *terus balik selaps dapat sign*


Mat Ammar: Wei tengok gua  popular tk Cool  Ustaz pun nk minta sign jugek ke?. 


Mat Iki: Eh sejak bile kau ada peminat eh?? Yang aku tahu kucing kau ada lah.. Lagi pun video kau pun 1 view. Entah entah budak tadi je kot peminat kau. *minum teh ais*


Pencerita: Tibe tibe Encik Mus owner pun datang dengan bawak dulang..


Encik Mus: Ha makanan dah siap.. makan makan .. ni adalah biskut masak rendang, ni biskut panggang .. ni pulak chendol biskut.. makan sampai habis tau ..


IM Amirul: Ana tengok encik mus ini masak semua makanan pelik pelik lah. Pernah tak orang sakit perut lepas makan ni?


Encik Mus: Ish tkde lah nuu.. makanan ini semua dijamin halal, toyyiban (baik) dan berkahan (berkat).. jangan risau tk sakit perut. Tapi kalau sakit juga, tu nasib sendiri la ye..


IM Amirul: Ana nasihatkan sedikit ya .. Makanan ini dihidangkan kepada budak mat mat ini.. kita kene kasi dia makanan yang baik baik. Bukan apa.. tengok lah perangai dia. 


Mat Ammar: Wei ustaz ni tak habis dah ceramah dia .. hang tahu tk bapak ana tailong besar tau. Dia balik je tissue dekat hang, hang dah melayang.. baik hang keluar sini.


Pencerita: Tibe tibe, ada satu ferari warna pink park di depan warung Muskotbor. Lalu keluar seorang perempuan gemuk membawa senapang.. 


Perempuan bernama Yayah: Saya datang sini sebab nak luahkan perasan tidak kepuasanhati!! Saya baru makan nasi lemak biskut dua hari lepas, saya dah jadi big size macam badak sumbu dah!! Tengok kereta ferrari saya pun dah senget sebelah. Macam mana nk drift. Laju mcm kancil je!!


Mat Iki: hahaha .. Ha ni baru Slow and Furios ni 


IM Amirul: Buat bertenang ya makcik . Ini boleh buat bincang dengan baik kan?


Yayah: Hoi, Makcik kepala hotak mung! Saya lagi muda okay? Hari hari makan rahsia Kak ton tau. Baru 30 okay.. mana owner warung ni! nk kene tembak ni 


Encik Mus: sebenarnya owneer tu baru balik UK. nk sambung belajar.. kata dia nanti dia akan balik err.. 5 tahun depan


Yayah: sambung belajar??? jangan nk tipu eh


Encik Mus: betul betul tk tipu .. er dia ada kata dia nak amik spm kat sana .. ha


Yayah: spm??? bukan spm kat malaysia ke


Encik Mus: eh spm dekat UK adaaa.. siapa kata tkdo. Sijil Pelajaran Manchester.. huu jauh tu


Yayah: manchester ada ke *muka pelik*


Encik Mus: Eh ada lah. hang mana tau tk gi sekolah 


Yayah: k fine. siap dia 5 tahun nanti. .. err mcm mana ni.. i dah besar Sad 


Pencerita: yayah pun balik dalam kekecewaan. Tibe-tibe datang seorang dalam pakaian buruk dan koyak. rambut yang tidak sikat seperti orang baru bangun. 


Orang minta sedekah yang bernama ijat: cik ohh cik.. boleh tak cik tolong sya sekeluarga  Crying or Very sad  saya dah 5 hari tk makan. anak sya pulak tkde susu.. dia asyik melalak je.. tolong la cik.. kesian dekat kami

Mat Ammar: oh tidaaak :"( Sedih gua dengar citu lu bro. Gua 5 minit tak makan dah lapar. ni apa lagi 5 hari? ;'( 


IM Amirul: yeeeke? hang jangan nak tipu buat buat miskin la ye.. Ana tahu anta ini make up je kan lepas tu buat muka kesian .. mana anak mung? jgn buat cite


Mat Ammar: Woi ustaz. ni fitnah dah ni! Tahu tak fitnah tu lebih teruk dari bunuh??


IM Amirul: Eh mat ana ustaz ana tahu apa ana buat !


Ijat: Betul cik. sye betul betul susah tk tipu ... kesian la dekat sye. kalau sye cik tk kesian janji cik kesian anak bini sye .. 


Pencerita: Mat Ammar dan Mat Iki penuh rasa sedih lalu berderai air mata mereka.. 


Mat Ammar: cik.. gua kesian dekat cik ni.. kami tk byk duit tapi ni lah yang kami ada.. amik lah gitar kesayangan gua. ni la sahabat gua yang setia ni.. sejak baby lagi gitar ni bersama gua... cik amik gitar dan jual yee.. Sad((

Mat Iki: Ye cik .. amik la trumpet gua jugekk .. pegi la duit lepas tu gunakan la sebaik baik nye. kasi anak bini cik makan yee.. Sad(


Ijat: terima kasih cik ..Semoga Allah membalas kebaikan cik semua!


Pencerita: Ijat pulang dengan wajah sangat ceria.. sambil membawa gitar dan trumpet kepunyaan mat mat itu. 


Encik Mus: Tidak disangka apa yang kalian membuat. Walaupun jiwa rock dan rock never die tapi ada bersifat ihsan.. dan tak sangka pulak ustaz yang alim membuat fitnah dan tk bersifat ihsan.. Oleh kerana sya rasa amat terharu dengan kalian berdua. apa kata kalian menjadi singer dalam warung sye ^^ .. erm cume no jiwang and lagu chenta. kalau qasidah no problem ^^


Mat Ammar ohh qasidah tu apa cik Mus? 


Encik Mus: iatu syair memuji Allah dan rasul Smile 


--- BERSAMBUNG -- 
avatar
Akhi Mustaqeem
Admin
Admin

Tolibul Ilm
Gender : Male
Join date : 11/03/2014
Location : Singapore
Posts : 76
Reputation : 0
Fan Club : Group Ahlul Sunnah

View user profile http://teamtazkirahplus.blogspot.sg/

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum